樂古Nakuz

標題: 有冇人學過或學緊日文??? [打印本頁]

作者: 一碌木    時間: 16-9-2013 21:26
標題: 有冇人學過或學緊日文???
小弟一直想學其它外語,而日文係其中一個我想學既語言
但我個人從未去過日語學校學過:'(
我自學緊五十音,但我想知五十音要學到咩程度?
日文同英文比較邊個難學D?
求解答:'(
作者: qwqw135790    時間: 16-9-2013 22:19
明顯地係日文難D(我覺得)
我諗倒轉黎背應該得
作者: 神乂怒火    時間: 16-9-2013 22:42
我個台灣朋友有學 ~"~
學過幾年 有去過日本做交流生 日文歌都識唱
佢就話唔難學 話廣東話超難學就真
作者: RoyLo    時間: 17-9-2013 00:48
日文易過英文
英文易過中文

因為日文既GRAMMAR 比較少

你覺得日文難係因為你少接觸
作者: 傻頭    時間: 17-9-2013 14:57
因為你識漢字 所以日文應該係易d的
另外50音 只要一見到就識讀 同埋識寫就ok
作者: 小湊    時間: 17-9-2013 16:25
五十音!!
本小姐會漢字~

作者: 菠蘿君    時間: 17-9-2013 18:47
我主要都係靠打rpg同自己睇下日本d page,動畫學番黎
作者: 傻乂小風    時間: 17-9-2013 18:52
講唔難
睇D字難
作者: chiuandy123    時間: 18-9-2013 00:39
沒有學過日文。。
作者: qq118145138    時間: 18-9-2013 01:22
學緊
岩岩好學左一年
係日經到番緊學
開始FEEL到辛苦
作者: ~蛇仔~    時間: 18-9-2013 06:09
剩係識「熱姑」同埋「蠍摸痴」
作者: jimmg12    時間: 18-9-2013 11:49
50音要背晒片假名同平假名,背完之後好多日文都識讀(漢字除外)

日文係會易d,因為佢都係用50音既字組合成唔同既詞語同字,你照讀番已經解決左讀呢方面既問題
作者: 一碌木    時間: 18-9-2013 18:29
回復 3# 神乂怒火

雖然我由細到大到係用廣東話,但係我自已都覺得好難掌握
發音,書寫都幾難入手,淨係個'長'字都有兩個讀音
作者: 一碌木    時間: 18-9-2013 18:34
回復 11# qq118145138

我想知道你個日語導師會唔會用D比較輕鬆既方法去記五十音讀同寫?
仲有個問題我好想知!!!日文會有漢字好正常,但點解個漢字上面要有埋D細細隻既日文字? (有咩作用???)
作者: 一碌木    時間: 18-9-2013 18:41
回復 13# jimmg12

咁漢字既讀音離唔開五十音?
日文係唔係有D音好似英文發音???元氣個廣告尾斷我聽到麻友講'元氣member大摩輸'
作者: jimmg12    時間: 18-9-2013 19:25
回復  jimmg12

咁漢字既讀音離唔開五十音?
日文係唔係有D音好似英文發音???元氣個廣告尾斷我聽到麻 ...
一碌木 發表於 18-9-2013 18:41

無錯

片假名係for外來語,例如你所講既英文都係用片假名拼出黎

バス=bus
メール=mail
作者: qq118145138    時間: 18-9-2013 19:30
回復  qq118145138

我想知道你個日語導師會唔會用D比較輕鬆既方法去記五十音讀同寫?
仲有個問題我好 ...
一碌木 發表於 18-9-2013 18:34

個細粒字係for你第一次睇到個漢字唔識讀之後可以跟住個音讀會用漢字係因為一大串平假名放埋一齊我地會好難睇同讀
講到五十音啦wo.....
點小得佢
[youtube]lrMkJAzbWQc[/youtube]
洗番幾次腦好快就識背同寫

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://news.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2