樂古Nakuz

標題: 得罪講句 信耶穌真係好0n9 [打印本頁]

作者: qq369    時間: 28-3-2014 19:02
標題: 得罪講句 信耶穌真係好0n9
成班人對住空氣講野 有事發生就神的試驗 冇事就神的恩賜
作者: 147augustus    時間: 28-3-2014 19:11
我最記得問到佢地口啞啞就:不要問只要信信者得救,不信下地獄@@
作者: 巫女    時間: 28-3-2014 19:38
耶穌都可幫助懂得尊重人
作者: 我思故我在    時間: 29-3-2014 00:13
我個人睇法,其實信教唔係因為想有神助,而係一種精神寄託,信基督教好天主教都好,個人都會修心養性啲。
作者: qq369    時間: 29-3-2014 10:18
我個人睇法,其實信教唔係因為想有神助,而係一種精神寄託,信基督教好天主教都好,個人都會修心養性啲。 ...
我思故我在 發表於 29-3-2014 00:13

逃避現實.安慰自己
作者: 天︱下    時間: 29-3-2014 11:37
的確係 但唔好理 佢地鐘意
作者: hpx603zxj    時間: 29-3-2014 12:16
信神,我本人就唔係幾信- -'
好多野都係靠自己....信神...都係精神上既支柱...
到頭來,都係要靠自己做返...
我信自己多過會信神
作者: 我思故我在    時間: 29-3-2014 16:05
逃避現實.安慰自己
qq369 發表於 29-3-2014 10:18

好多原因既,有啲人想返教會識朋友又會有
作者: qq369    時間: 30-3-2014 00:04
好多原因既,有啲人想返教會識朋友又會有
我思故我在 發表於 29-3-2014 16:05

大多數咪又係mk仔/狗公 想溝女
作者: 烈女    時間: 30-3-2014 14:58
一啲啲啦,其實你又知唔知道果d人其實自己本身都唔係好了解但係以為自己好了解。
而且好鐘意斷章取義,執住一兩句金句就以為係聖旨周圍同人開片。
我前幾日同位基督教既朋友解釋咩叫「拜苦路」(大家唔駛理係咩黎,總之就係天主教一啲復活節前既禮儀啦)

然後我提到聖經入面一個人物(比拉多)
(你地又唔駛理佢係邊個,總之有聽過下釘十字架故事既人都應該會聽過下呢個名,係一個幾重要既人物黎)
佢竟然問我:「呢個咩人黎?」
我真係比佢吹漲,佢仲要係至少番左幾年教會、每星期都參加聚會果d人黎。
我真係唔知佢番咩教堂。

而且有啲基督教教派竟然宣揚「信者得救」,「受左浸就一定上天堂」、「唔受浸就會落地獄」呢啲咁既白痴歪理,我真係唔想同果啲真心膠講野,
好想講,就算你領左洗,你言行違背教義一樣係落地獄。

好啦,發左好耐發勞騷,總之我想講既係我同意有好多都好on9,但係都唔好以偏蓋全。唔係所有人都係信到冇理智既。
作者: 我思故我在    時間: 30-3-2014 18:37
回復 9# qq369
如果係呢啲人,唔好去蒲?
作者: 〝細wIN_    時間: 1-4-2014 03:03
都係個人信仰姐.不過基督教係歐洲好大影響力架
作者: simonAQAQA    時間: 1-4-2014 03:47
作者: leemanwa    時間: 4-4-2014 20:46
無聊....

無聊....
作者: GiantStep    時間: 6-4-2014 22:46
就好似d人心靈空虛就要搵d野去支撐住
好多呢d人...
作者: proxy    時間: 11-4-2014 02:57
我信聖經入面位耶穌同神係存在過
作者: kcm0106    時間: 14-4-2014 17:08
得罪講句 信仰呢d野 你識條春咩
作者: GiantStep    時間: 15-4-2014 20:18
回復 16# proxy

我都信的@@
作者: 聶羅阿瑪特    時間: 20-4-2014 21:19
可能有(神)啦,你可能沒遇到,但有些事情我會總覺得不可能這麼巧恰,就像有誰安排一樣

如果真係有神,咁基督教哥個神係咪真係哥個神呢,昵d留番你去諗啦

不管如何,人家的信仰你需要尊重,就和別人尊重你不信神一樣,這與有沒有神都冇關係
作者: 卍蟲卍    時間: 20-4-2014 23:52
樓主別自找麻煩了
作者: GiantStep    時間: 21-4-2014 01:09
太過信神會失去自我
信唔信呢D野好主觀
作者: 柏林    時間: 24-4-2014 16:18
回復 10# 烈女

以偏概全。
作者: 皇家馬德里    時間: 30-4-2014 16:58
我都唔信
作者: samsom    時間: 4-5-2014 20:41
信則有 不信則無
作者: subcrew2468    時間: 7-5-2014 10:32
教會其實好多其身不正, 但係又要講大道理。如果真係咁好耶和華就5會冷眼旁觀, 梵蒂岡就5會出咁多醜聞啦

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://news.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2