電腦無故斷電

查看數: 23464 | 評論數: 14 | 收藏 0
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 13-4-2013 19:43

正文摘要:

電腦換左新底板同CPU都有差唔多1個禮拜...但最近兩日開始出現無故斷電既問題以下係我電腦既配置同最高使用率之下既溫度... 我懷疑係火牛溫度過高導致自動斷電...但有無方法CHECK到火牛溫度~_~ ...

回復

※暗雲之雷※ 發表於 17-4-2013 22:00:03
你預幾多錢買火牛?
池塘有鴛鴦 發表於 16-4-2013 18:20:21
ANTEC HCG520 High Current Gamer 520W 80Plus Bronze Power Supply $500
∼香B∼ 發表於 16-4-2013 12:58:24
cooler extreme POWER PLUS保養只係兩年,所以應該過左

呢個系列火數不足,寫500W,實質400W都未必有,下次唔 ...
池塘有鴛鴦 發表於 16-4-2013 04:00 AM

咁有無邊隻推介.. 我都係唔係好識呢D夥~_~
∼香B∼ 發表於 16-4-2013 12:58:01
你會唔會有第2隻火牛試下你部機??
※暗雲之雷※ 發表於 16-4-2013 12:22 AM

無啊..不過我知咩事了- - 原來係火牛既風扇唔識轉...
池塘有鴛鴦 發表於 16-4-2013 04:00:27
cooler extreme POWER PLUS保養只係兩年,所以應該過左

呢個系列火數不足,寫500W,實質400W都未必有,下次唔好再買
※暗雲之雷※ 發表於 16-4-2013 00:22:53
你會唔會有第2隻火牛試下你部機??
※暗雲之雷※ 發表於 14-4-2013 17:35:06
有無occt report 參考?

隻火牛過左保未
∼香B∼ 發表於 14-4-2013 13:38:29
你個情況好大機會都係底板或火牛問題

OCCT係測試返隻火牛既電壓穩唔穩定..可以用黎參考

我想問你宜家用 ...
※暗雲之雷※ 發表於 14-4-2013 12:32 PM

火牛係Cooler master eXtreme Power Plus 500W
底板係最頂既截圖有...

岩先用octt做左test...直到第7分鐘時就直接斷電...
cpu溫度顯示大約55度.. 顯卡都係58度... 主機板溫度<40度
部機由今朝8點開  直到octt 測試之前都未有斷電情況
快速回復 返回頂部 返回列表