打印 上一主題 下一主題
收起左側

突然又已一年,話咁快就到新年

信我,中學唔該博老命溫書,上到大學,入到岩心水嘅MAJOR先黎HEA,果時大把時間、大把機會、大把門路你HEA,大學Sem break個假長過所謂暑假多多聲。就算大個返工都唔係冇時間玩,ANNUAL HOLIDAY已經夠皮,最少你讀U果時已癲過。

大把人中學DSE衰左,好少少嘅咪入左個唔岩心水嘅MAJOR,又係死讀爛讀多年再TRANS。慘嘅入唔到U,死讀ASSO同HIGH DEPLOMA搞左一兩年先接得返。再慘D冇黎目標,死讀個唔岩心水MAJOR哂左3年,GRAD左先黎再進修其他門路,一張水泡U CERT不能代表什麼。

當你而家任由時間流逝,到第日只會再流逝更多時間。而到左第日,更多的流逝都支撐唔起你嘅理想、生活。要博趁而家。

(以上是每個老師都會講緊肺腑之言,當然做中學生嘅係唔會聽。所謂切膚感受,只有出左黎社會行嘅人先知。)
回復 支持 反對

時間轉眼間好快過
Ashley_ 發表於 29-1-2014 15:05

今年唔得,可以下年再爆入U。醫生律司老師,樣樣都係持U之人。anyways加油。asso第二年完左先上大學嘅例子唔少,入左U喪溫4年書仲博過DSE period嘅人更係俯拾皆是。出黎做野一邊讀書一邊打工,日日訓4個鐘,冇社交冇娛樂黑色生活嘅人更係唔少。
回復 支持 反對

其實大學生個名銜 不斷在貶值
iversonman 發表於 31-1-2014 17:20

因為貶值,所以重要。Degree係一個門檻。
回復 支持 反對